Historia
- Ensiesittelystä menestykseen
- Kuplan kultaiset vuodet
- Kansanautosta klassikoksi
- Merkkipaaluja vuosien varrelta
- Kuplan johdannaiset

 

Kuplan johdannaiset

Kupla ja siihen liittyvä kehitystyö on luonut puitteet koko muulle Volkswagenin mallistolle. Selkeimmin tämä tietysti näkyy alkuperäisen kansanauton perinteitä tänä päivänä jatkavassa New Beetlessä. Kuplan ulkonäköä ja tekniikkaa on kuitenkin vuosien varrella mukailtu hyvin erilaisissa autoissa aina sotilasajoneuvoista aavikkokilpureihin.

Pakettiautot
Kuplaan pohjautuvan pakettiauton (typ 2) tuotanto sai alkunsa hollantilaisen maahantuojan Ben Ponin ideasta. Tarjolla oli pian avolava ja Kleinbuss eri versioineen. Monipuolisesta Transporterista tehtiin ambulansseja, paloautoja, huoltoautoja, retkeilyautoja ja ties mitä. Kovan kysynnän vuoksi valmistus siirrettiin vuonna 1956 uuteen tehtaaseen Hannoveriin.

Urheilumallit
Korivalmistajat olivat jo 1940-luvun lopulta lähtien rakennelleet Kuplan pohjalevylle erilaisia urheilumalleja. Hebmüller valmisti kaksipaikkaista avoautoa ja Karmann nelipaikkaista versiota Volkswagenin pohjalevylle. Vuonna 1949 tehdas otti tuotantoon henkilöauton rinnalle Karmannin valmistaman nelipaikkaisen cabrioletin. Kalliista hinnastaan huolimatta suositun ja yli 330 000 autoa valmistetun ”cabrion” tuotanto eri muodoissa jatkui vuoteen 1980 saakka, jolloin se korvattiin Golf cabrioletilla.

Italialaiset koriräätälit puolestaan esittelivät Volkswagenin pohjalle rakennettuja luomuksiaan. Volkswagenkin alkoi kiinnostua mahdollisuuksista urheiluautopuolella. Karmannin koritehtaan välityksellä päädyttiin Ghian kanssa yhteistyöhön, joka johti Karmann-Ghia -mallin syntymiseen. Kesällä 1955 esiteltiin coupé ja vuonna 1958 cabriolet. Tuotanto jatkui vuoteen 1974 saakka, jolloin esiteltiin Volkswagen Scirocco.

Kehityskulku Volkswagen Passatiin
Alkuperäinen Kupla alkoi vanhentua jo 1950-luvulla. Seuraajasta liikkui huhuja jatkuvasti. Syksyllä 1961 esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä viimein uusi isompi Volkswagen 1500 (typ 3). Se perustui Kuplan teknisiin ratkaisuihin, mutta moottorin jäähdytyspuhallin oli kampiakselilla. Moottori saatiin niin matalaksi, että autoon jäi tavaratilaa myös taakse. Autoa sai henkilöauton lisäksi Variant-mallina ja vuonna 1966 moottorin suurentuessa mallimerkinnäksi vaihtui 1600. Mallistoon lisättiin samalla alkuperäinen muunnos 1600 TL. Typ 3 korvattiin vuonna 1973 Volkswagen Passatilla.

Suuri ja tilava Volkswagen 411
Viimeinen takamoottoritekniikkaan perustuva muutos oli vuonna 1968 esitelty Volkswagen 411 (typ 4). Se oli ensimmäinen itsekantavalla korilla varustettu Volkswagen, jota sai kaksi- ja neliovisena sekä variant-mallina. Kooltaan tämä iso malli oli Volvon luokkaa ja moottori oli aluksi 1,7-litrainen, myöhemmin 1,8-litrainen. Volkswagen 411 sai heikohkon vastaanoton ja sitä paranneltiin nopeasti. Syksyllä 1972 esiteltiin paranneltu 412.

Vaikka Volkswagen 411:n yhteydessä puhutaankin heikosta menestyksestä, typ 4:sta myytiin vuoteen 1974 mennessä yli 350 000 kappaletta. Volkkariksi määrä oli pieni, monelle muulle valmistajalle se olisi ollut suurmenestys.

Muut johdannaiset
Muita mainitsemisen arvoisia Kuplan tekniikkaan perustuvia malleja olivat sota-ajan Kübel- ja Schwimmwagenin lisäksi muun muassa Saksan postille suunniteltu jakeluauto Fridolin ja Bundeswehrin (Saksan puolustusvoimat) käyttöön valmistettu maastoauto Volkswagen 181, jota tehtiin myös Meksikossa Yhdysvaltain markkinoille vapaa-ajan autoksi.

Lähde: Moottori-lehti 9/2002 (Ilpo Mikkonen)